„Prinţul nemilos”, Holly Black

„Prinţul nemilos”, Holly Black

Prinţul nemilos este un roman complex, cu multe răsturnări de situaţie şi o intrigă imprevizibilă în al cărei vârtej sunt prinse personaje creionate într-o multitudine de nuanţe. Holly Black surprinde printr-o lentilă cenuşie ciocnirea a două lumi: una plină de culoare magie şi strălucire, alta plină de dezmăţ, plăceri şi ambiţii. Intriga este construită pe stâlpii jocului de putere, cu ambiţii nemărginite şi gânduri vindicative în care jonglează caractere diferite, toate cu calităţi şi defecte. Încă din primele rânduri facem cunoştinţă cu inserţile fantastice: scena dură a uciderii părinţilor lui Jude, eroina romanului, de către un personaj misterios venit de pe alt tărâm. Ea şi surorile ei au fost luate de criminal şi crescute în regatul Elfhame, pe Insula Puterii. Madoc, criminalul părinţilor, este generalul Înaltului Rege, dar şi fostul soţ la mamei lui Jude, şi tatăl uneia din surori. Gândul ne duce la o răzbunare, dar care e motivul pentru care Modoc ia în grijă şi gemenele Jude şi Taryn? Nimic nu îi lega, ele erau oameni, el nu. Să fie vorba de onoare? Sau e un alt plan de răzbunare?

De aici romanul deschide poarta spre un ţinut magic al zânelor, dar să nu ne gândim la acele zâne bune şi graţioase capabile de fapte bune. Nu, aici, zânele sunt făpturi întunecate, trădătoare şi avide de răzbunare.

Anii au trecut şi Jude, odată ajunsă la vârsta adolescenţei într-o lume în care era marginalizată şi batjocorită, se ambiţionează tot mai mult să îşi facă un loc printre zâne, să fie acceptată şi respectată. Este foarte interesantă construcţia personajelor. Jude, care era om, doreşte cu ardoare să se adapteze, să se dezvolte şi să rămână pe Insula Puterii, iar sora ei, Vivienne, care era pe jumătate zână, nu doreşte decât să evadeze din tărâmul zânelor şi să se întoarcă pentru totdeauna printre oameni. Trăind într-un loc pe care îl urăşte şi având în spate un trecut necruţător, Jude face imposibilul pentru a avea un loc în armata Înaltului Rege. Dar drumul ei este presărat de obstacole de către fiul cel mic al regelui, Prinţul Cardan, care este un tânăr nemilos şi plin de ură. Jude doreşte să răzbată cu orice preţ şi se aliază cu Prinţul Dain, acceptând să îi fie acestuia spion. Această alianţă îi deschide lui Jude poarta către Curtea Umbrelor, şi odată ajunsă aici, sufletul ei se schimbă, face greşeli, minte şi ajunge să nu se mai recunoască.

Prinţul nemilos este o carte captivantă, cu o abordare originală a situaţiilor şi personajelor. O carte întunecată, dar complexă, cu trădări, minciuni, răsturnări de situaţie, răzbunări, ambiţii, blesteme, comploturi, crime şi duşmani. Însă, paginile romanului sunt doar parţial întunecate, pe alocuri fiind inserate descrieri foarte frumos schiţate: atmosfera şi magia tărâmului zânelor, dansurile, zânele, animalele, mâncărurile şi băuturile care erau diferite de cele din lumea oamenilor.

Editura Storia Books

Anul apariţiei: 2018

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.