Premiile România Mobilementary 2019

Marele Premiu România Mobilementary 2019

Nominalizări:

Teodor Potop, Vidra, cu filmul „Prieteni”

Iasmina Andreea Danțiș, Vidra, cu filmul „Sat”.

Filmul câștigător este: „Sat”, Iasmina Andreea Danțiș.

Motivația juriului: Este filmul care a întrunit cel mai mare punctaj. Juriul a apreciat autenticitatea filmului. Privirea sinceră și onestă asupra realității pe care el o propune. Faptul că acest exercițiu oferă posibilitatea de a cunoaște lumi și realități. Faptul că aduce imagini despre care e greu de spus că ne-ar fi familiare tuturor. A contat foarte mult abordarea personală a narațiunii. Este mult mai confortabil să faci un film despre cineva sau despre ceva. Și devine o mare provocare să faci un film despre tine. Pentru că te expui. Și pentru că ai nevoie de multă încredere în tine. Filmul acesta este un mare câștig și pentru autor și pentru public. Este o lecție despre asumare, despre ce vedem, cum înțelegm și cum spunem, mai departe, celorlalți.

 

Premiul pentru originalitatea propunerii

Nominalizări:

Octavian Cotea, Vidra, cu filmul „O zi din viața mea”

Dan Chira, Copalnic-Mănăștur, cu filmul „Coasă”

Denisa Ionela Sandu, Vidra, cu filmul „Lumea în desene”

Câștigător: Dan Chira, „Coasă”

Motivația juriului: „Coasă” este un film în film. O poveste despre cum se raportează generația foarte tânără la vechile tradiții și la vechiul mod de viață. Este un performance în care Dan a ales să se joace de-a cositul, pentru a face cunoscută o practică veche și niște tradiții care se vor pierde în curând, pentru că în localitatea din care vine el, cositul dispare încet-încet.

 

Premiul pentru relevanța mesajului

Nominalizări:

Simona Andrei, Osica de Sus, cu filmul „Familie”

Mihaela Matei, Osica de Sus, cu filmul „Fete, băieți, întrebări”

Andrei Sasz, Bazna, cu filmul „Biblioteca din băi”

Bianca Tocaru, Osica de Sus, cu filmul „Trei portrete feminine”

Valentin Mareș, Vidra, cu filmul „30 de kilometri navetă”

Câștigător: Mihaela Matei, „Fete, băieți, întrebări”

Motivația juriului: Este un film despre diferențele de gen așa cum sunt ele prezente în mentalul colectiv. Mesajul ar fi că nu e chiar inutil să păstrăm discuția vie. Mai ales că termenii ei nu sunt la fel peste tot. Lumea s-a obișnuit să discute despre diferențele de gen în termeni de salariu (mai mare, mai mic, egal), doar că, în unele medii, lucrurile par să se complice.

 

Premiul pentru expresivitatea comunicării

Nominalizări:

Delia Trușcă, Osica de Sus, cu filmul „Tanti Maria”

Ana-Maria Tuvene, Vidra, cu filmul „KPop”

Simona Gogoșanu, Osica de Sus, cu filmul „Repetiție”

Câștigător: Simona Gogoșanu, „Repetiție”

Motivația juriului: Filmul este o poveste caldă despre cum tinerii își doresc să participe la acte de cultură pe care le-am putea trece cu ușurință în categoria lucrurilor care nu-i prea interesează. După cum s-a văzut în film, chiar le place. Pentru că, duminica dimineața, în vacanțe, se urcă într-un microbuz să mergă în satul vecin pentru a participa la un club de dansuri tradiționale organizate în jurul practicilor de joc ale călușarilor.

 

Premiul special al juriului

„30 de kilometri navetă”, un film de Valentin Mareș, Vidra

Motivația juriului: Este un film care a avut o propunere foarte interesantă. Foarte potrivită în contextul social actual. O cercetare asupra condițiilor de transport ale elevilor din mediul rural. În cazul de față: un sfert de drum parcurs aproape pe noapte, pe jos sau cu skateboard-ul și alte trei sferturi într-un microbuz în care manelele din difuzoare par să nu se oprească niciodată.

Premiul pentru activism cultural

„Biblioteca din Băi”, un fim de Andrei Sasz

Motivația juriului: Este un film care vorbește despre dragostea pentru literatură și atinge, în subsidiar, problema dispariției bibliotecilor în mediul rural. Deși nu este problematizată ca atare, tema filmului are legătură cu slaba infrastructură dedicată activităților culturale la nivelul României.

Premiul studenților de la Facultatea de Psihologie și Științele Educației

„Generații”, un film de Simona Trecere

Motivația juriului: Un film despre relația dintre generații, despre comunități și despre cum și de unde trebuie construită armonia socială atât de invocată în prezent. Filmul încearcă să fie o radiografie a unor trăiri, exact așa cum sunt ele la vârsta adolescenței: între ape, între toleranță și spirit rebel, între înțelegerea celuilalt și propriile aspirații.

 

Premiul redacției Revistei Cultura

„Istorie”, un film de Bogdan Nechita, Copalnic-Mănăștur

Motivația juriului: Este un film care vorbește despre pasiunea pentru istorie, dincolo de paginile de manual. Despre dorința de a cunoaște printr-o cunoaștere a oamenilor: cum trăiau, cum își pregăteu hrana, cum își fabricau armele. Filmul scoate istoria din cărți și o mută în lumea reală.

Premiul redacției Platforma B-Critic

„Prieteni”, un film de Teodor Potop

Motivația juriului: Un film bine gândit și bine condus. Un film care explorează moduri de a comunica. Un film care ne arată o generație așa cum este ea, fără ipocrizie și fără cosmetizări. Unii vor spune că este un film curajos și îl vor aprecia. Alții vor spune că este prea curajos și că are multe stridențe și îl vor contesta. Alții vor spune că deși are câteva stridențe, vorbește despre realitate și despre lucruri seroase: valori, prejudecăți, stereotipuri. Din perspectiva celor care l-au nominalizat, filmul se remarcă tocmai prin faptul că poate determina acest tip de reacții. Că poate fi punct de plecare pentru dialog real și pentru dezbatere de idei.

__________________________________________________________

Forme de premiere

Marele Premiu România Mobilementary 2019 – premiu în bani și premiu în facilități pentru participarea la Gala Finală de la București

Premiul pentru originalitatea propunerii – premiu în facilități pentru participarea la Gala Finală de la București

Premiul pentru relevanța mesajului – premiu în facilități pentru participarea la Gala Finală de la București

Premiul pentru expresivitatea comunicării – premiu în facilități pentru participarea la Gala Finală de la București

Premiul special al juriului – premiu în facilități pentru participarea la Gala Finală de la București

Premiul pentru activism cultural – premiu în cărți

Premiul studenților de la Facultatea de Psihologie și Științele Educației – premiu în facilități pentru participarea la Gala Finală de la București

Premiul redacției Revista Cultura – premiu în facilități pentru participarea la Gala Finală de la București și publicarea pe site-ul www.revistacultura.ro

Premiul redacției Platforma B-Critic – premiu în facilități pentru participarea la Gala Finală de la București și promovarea filmului pe site-ul www.b-critic.ro

___________________________________________________________

Juriul:

Mihai-Adrian Buzura, specialist în programe audio-vizuale, director de imagine la Televiziunea Română,

Cătălin Constantin, specialist în antropologie, profesor la Facultatea de Litere,

Viorel Agheană, profesor la Facultatea de Psihologie și Științele Educației,

Aurelian Giugăl, profesor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării,

Claudiu Sfirschi Lăudat, jurnalist cultural,

Ana-Maria Irimia, jurnalist cultural,

Nicu Ilie, coordonator de programe culturale independente,

Codrin Dulgheru și Mihai Niculai de la Liceul Iulia Hasdeu,

Evelina Mîinea și Silvia Vintilă de la Liceul Onicescu,

Mihaela Manciu și Ștefan Leon de la Liceul Elena Cuza,

Alexandra Stoian, Bianca Macovei, Andreea Nicolae, Lavinia Stoica, Raluca Antonescu – un grup de studenți de la Facultatea de Psihologie și Științele Educației,

Redacția Revistei Cultura,

Redacția Platformei B-Critic.