Marele Premiu România Mobilementary 2019
Nominalizări:
Teodor Potop, Vidra, cu filmul „Prieteni”
Iasmina Andreea Danțiș, Vidra, cu filmul „Sat”.
Filmul câștigător este: „Sat”, Iasmina Andreea Danțiș.
Motivația juriului: Este filmul care a întrunit cel mai mare punctaj. Juriul a apreciat autenticitatea filmului. Privirea sinceră și onestă asupra realității pe care el o propune. Faptul că acest exercițiu oferă posibilitatea de a cunoaște lumi și realități. Faptul că aduce imagini despre care e greu de spus că ne-ar fi familiare tuturor. A contat foarte mult abordarea personală a narațiunii. Este mult mai confortabil să faci un film despre cineva sau despre ceva. Și devine o mare provocare să faci un film despre tine. Pentru că te expui. Și pentru că ai nevoie de multă încredere în tine. Filmul acesta este un mare câștig și pentru autor și pentru public. Este o lecție despre asumare, despre ce vedem, cum înțelegm și cum spunem, mai departe, celorlalți.
Premiul pentru originalitatea propunerii
Nominalizări:
Octavian Cotea, Vidra, cu filmul „O zi din viața mea”
Dan Chira, Copalnic-Mănăștur, cu filmul „Coasă”
Denisa Ionela Sandu, Vidra, cu filmul „Lumea în desene”
Câștigător: Dan Chira, „Coasă”
Motivația juriului: „Coasă” este un film în film. O poveste despre cum se raportează generația foarte tânără la vechile tradiții și la vechiul mod de viață. Este un performance în care Dan a ales să se joace de-a cositul, pentru a face cunoscută o practică veche și niște tradiții care se vor pierde în curând, pentru că în localitatea din care vine el, cositul dispare încet-încet.
Premiul pentru relevanța mesajului
Nominalizări:
Simona Andrei, Osica de Sus, cu filmul „Familie”
Mihaela Matei, Osica de Sus, cu filmul „Fete, băieți, întrebări”
Andrei Sasz, Bazna, cu filmul „Biblioteca din băi”
Bianca Tocaru, Osica de Sus, cu filmul „Trei portrete feminine”
Valentin Mareș, Vidra, cu filmul „30 de kilometri navetă”
Câștigător: Mihaela Matei, „Fete, băieți, întrebări”
Motivația juriului: Este un film despre diferențele de gen așa cum sunt ele prezente în mentalul colectiv. Mesajul ar fi că nu e chiar inutil să păstrăm discuția vie. Mai ales că termenii ei nu sunt la fel peste tot. Lumea s-a obișnuit să discute despre diferențele de gen în termeni de salariu (mai mare, mai mic, egal), doar că, în unele medii, lucrurile par să se complice.
Premiul pentru expresivitatea comunicării
Nominalizări:
Delia Trușcă, Osica de Sus, cu filmul „Tanti Maria”
Ana-Maria Tuvene, Vidra, cu filmul „KPop”
Simona Gogoșanu, Osica de Sus, cu filmul „Repetiție”
Câștigător: Simona Gogoșanu, „Repetiție”
Motivația juriului: Filmul este o poveste caldă despre cum tinerii își doresc să participe la acte de cultură pe care le-am putea trece cu ușurință în categoria lucrurilor care nu-i prea interesează. După cum s-a văzut în film, chiar le place. Pentru că, duminica dimineața, în vacanțe, se urcă într-un microbuz să mergă în satul vecin pentru asta.
Premiul special al juriului
„30 de kilometri navetă”, un film de Valentin Mareș, Vidra
Motivația juriului: Este un film care a avut o propunere foarte interesantă. Foarte potrivită în contextul social actual. O cercetare asupra condițiilor de transport ale elevilor din mediul rural.
Premiul pentru activism cultural
„Biblioteca din Băi”, un fim de Andrei Sasz
Motivația juriului: Este un film care vorbește despre dragostea pentru literatură și atinge, în subsidiar, problema dispariției bibliotecilor în mediul rural. Deși nu este problematizată ca atare, tema filmului are legătură cu slaba infrastructură dedicată activităților culturale la nivelul României.
Premiul studenților de la Facultatea de Psihologie și Științele Educației
„Generații”, un film de Simona Trecere
Motivația juriului: Un film despre relația dintre generații, despre comunități și despre cum și de unde trebuie construită armonia socială atât de invocată în prezent. Filmul încearcă să fie o radiografie a unor trăiri, exact așa cum sunt ele la vârsta adolescenței: între ape, între toleranță și spirit rebel, între înțelegerea celuilalt și propriile aspirații.
Premiul redacției Revistei Cultura
„Istorie”, un film de Bogdan Nechita, Copalnic-Mănăștur
Motivația juriului: Este un film care vorbește despre pasiunea pentru istorie, dincolo de paginile de manual. Despre dorința de a cunoaște printr-o cunoaștere a oamenilor: cum trăiau, cum își pregăteu hrana, cum își fabricau armele. Filmul scoate istoria din cărți și o mută în lumea reală.
Premiul redacției Platforma B-Critic
„Prieteni”, un film de Teodor Potop
Motivația juriului: Un film bine gândit și bine condus. Un film care explorează moduri de a comunica. Un film care ne arată o generație așa cum este ea, fără ipocrizie și fără cosmetizări. Unii vor spune că este un film curajos și îl vor aprecia. Alții vor spune că este prea curajos și că are multe stridențe și îl vor contesta. Alții vor spune că deși are câteva stridențe, vorbește despre realitate și despre lucruri seroase: valori, prejudecăți, stereotipuri. Din perspectiva celor care l-au nominalizat, filmul se remarcă tocmai prin faptul că poate determina acest tip de reacții. Că poate fi punct de plecare pentru dialog real și pentru dezbatere de idei.
__________________________________________________________
Forme de premiere
Marele Premiu România Mobilementary 2019 – premiu în bani și premiu în facilități pentru participarea la Gala Finală de la București
Premiul pentru originalitatea propunerii – premiu în facilități pentru participarea la Gala Finală de la București
Premiul pentru relevanța mesajului – premiu în facilități pentru participarea la Gala Finală de la București
Premiul pentru expresivitatea comunicării – premiu în facilități pentru participarea la Gala Finală de la București
Premiul special al juriului – premiu în facilități pentru participarea la Gala Finală de la București
Premiul pentru activism cultural – premiu în cărți
Premiul studenților de la Facultatea de Psihologie și Științele Educației – premiu în facilități pentru participarea la Gala Finală de la București
Premiul redacției Revista Cultura – premiu în facilități pentru participarea la Gala Finală de la București și publicarea pe site-ul www.revistacultura.ro
Premiul redacției Platforma B-Critic – premiu în facilități pentru participarea la Gala Finală de la București și promovarea filmului pe site-ul www.b-critic.ro
___________________________________________________________
Juriul:
Mihai-Adrian Buzura, specialist în programe audio-vizuale, director de imagine la Televiziunea Română.
Cătălin Constantin, specialist în antropologie, profesor la Facultatea de Litere
Viorel Agheană, profesor la Facultatea de Psihologie și Științele Educației
Aurelian Giugăl, profesor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării
Claudiu Sfirschi Lăudat, jurnalist cultural
Ana-Maria Irimia, jurnalist cultural
Nicu Ilie, coordonator de programe culturale independente
Codrin Dulgheru și Mihai Niculai de la Liceul Iulia Hasdeu, Evelina Mîinea și Silvia Vintilă de la Liceul Onicescu
Mihaela Manciu și Ștefan Leon de la Liceul Elena Cuza
Alexandra Stoian, Bianca Macovei, Andreea Nicolae, Lavinia Stoica, Raluca Antonescu – un grup de studenți de la Facultatea de Psihologie și Științele Educației
Redacția Revistei Cultura
Redacția Platformei B-Critic
_______________________________________________________________________________________
Regulament de premiere
Gala finală ROMÂNIA MOBILEMENTARY
Date generale
Gala finală reprezintă etapa de încheiere a atelierelor din cadrul proiectului „ROMÂNIA MOBILEMENTARY”. Proiectul este derulat de Fundația Culturală Augustin Buzura, denumită în continuare „organizator”
Condiții de participare
Pentru a intra în procesul de jurizare și de acordare a premiilor, producțiile filmice trebuie să îndeplinească următoarele condiții:
1. Să fie realizate de participanții la ateliere;
2. Să fie realizate predominant cu ajutorul telefonului smart și al aplicațiilor și softurilor gratuite;
3. Să fie finalizate și transmise organizatorului până cel târziu la data de 05.10.2019, ora 24.00, pentru a fi publicate pe pagina web ROMÂNIA MOBILEMENTARY, la adresa https://noilemedia.ro/romania-mobilementary/;
4. Să respecte directivele românești și europene din domeniile producției și distribuției de film care se adresează minorilor şi care sunt acceptate pentru a fi difuzate în cadrul programelor pentru copii şi tineri. (Nu pot conține violență explicită, redată sau nu în mod realist, nuditate cu sau fără conținut sexual, referințe la consum de alcool, tutun sau droguri, elemente care să încurajeze practicarea jocurilor de noroc, scene, comportamente sau referințe care să inducă discriminarea bazată pe apartenența rasială, religioasă, etnică, de gen sau identitate sexuală.)
Premiile Galei finale ROMÂNIA MOBILEMENTARY
– Marele premiu ROMÂNIA MOBILEMENTARY pentru autenticitatea propunerii
Se acordă filmului care utilizează narativ o perspectivă autentică asupra realității, care propune un mesaj relevant și care folosește mijloace expresive de comunicare.
– Premiul pentru expresivitatea comunicării
Se acordă filmului care propune mijloace expresive puternice și o utilizare creativă a resurselor în construirea unei comunicări eficiente.
– Premiul pentru originalitatea perspectivei
Se acordă filmului care propune o narațiune inedită și complexă, capabilă să direcționeze atenția publicului către informații mai puțin cunoscute și circulate.
– Premiul pentru relevanța mesajului
Se acordă filmului care propune un mesaj relevant, centrat pe armonizare socială, pe dezvoltarea toleranței și pe promovarea diversității.
* În afara premiilor anunțate, organizatorul își rezervă dreptul de a acorda și alte premii, distincții și mențiuni speciale.
Transmiterea premiilor
Încasarea valorii în lei a premiilor acordate se va face ulterior Galei finale, direct de către câștigătorii anunțați (dacă ei au împlinit vârsta de 18 ani), sau prin intermediul tutorilor legali (dacă beneficiarii premiilor sunt minori). Documente necesare la încasare: actul de identitate al beneficiarului și, dacă este cazul, al tutorelui legal al acestuia. Trasmiterea premiilor în bunuri sau facilități se va face la momentul acordării/primirii acestora, pe bază de tabel nominal care va include numele și prenumele beneficiarului și denumirea bunului/facilității acordate. Organizatorul își rezervă dreptul de a opta pentru una din cele două forme de premiere. *Taxele legale aferente premiilor acordate sunt achitate la Bugetul de Stat de către organizator.
Jurizarea
Etapa I: Toate producțiile filmice înscrise cu respectarea condițiilor impuse (capitolul „Condiții de participare”) sunt vizionate și evaluate de către juriu în vederea stabilirii nominalizărilor. Pentru fiecare premiu în parte, sunt selectate și nominalizate câte 3 filme. Criteriile după care se face selecția sunt cele care descriu premiul respectiv (capitolul „Premiile Galei finale ROMÂNIA MOBILEMENTARY”).
* Juriul etapei I
Viorel Agheană – profesor la Universitatea București, specialist psihopedagogie
Cătălin D. Constantin – profesor la Universitatea București, specialist antropologie
Mihai Adrian Buzura – director de imagine, specialist în programe audio-vizuale
Aurelian Giugăl – profesor la Universitatea București – specialist științe umaniste
Etapa II: Filmele sunt vizionate și evaluate de echipa de jurizare în vederea nominalizării unui film pentru un top de 6 filme. Criteriul după care se face nominalizarea este preferința personală a fiecărui membru al juriului.
* Juriul etapei II
Mihai Niculai – Colegiul Iulia Hasdeu, București
Codrin Dulgheru – Colegiul Iulia Hasdeu, București
Silvia Vntilă – Colegiul Octav Onicescu, București
Evelina Mîinea – Colegiul Iulia Hasdeu, București
Mihaela Manciu – Colegiul Elena Cuza, București
Ștefan Leon – Colegiul Elena Cuza, București
Etapa III: Filmele nominalizate pentru cele cinci premii sunt vizionate și evaluate de echipa de jurizare în vederea stabilirii, pe bază de punctaj acordat individual, a ierarhiei acestora și a câștigătorului. Criteriile după care se face punctarea sunt cele care descriu premiul respectiv (capitolul „Premiile Galei finale ROMÂNIA MOBILEMENTARY”).
* Juriul etapei III
Ana Maria Irimia – masterand Centrul de Excelență pentru Studiul Imaginii, Universitatea București
Claudiu Sfirschi-Lăudat – jurnalist cultural
Nicu Ilie – coordonator programe culturale
Termenii colaborării dintre participanți și organizatori
În calitate de autor, participantul păstrează toate drepturile intelectuale asupra producției sale, incluzând, fără a se reduce la acestea, înscrierea în festivaluri și concursuri, difuzarea în diferite forme și medii, tranzacționarea.
În calitate de organizator, Fundația Culturală Augustin Buzura dobândește, pe termen nedeterminat, dreptul de a publica filmul integral, parțial sau în produse derivate, pe site-ul proiectului și în materiale de promovare și diseminare a rezultatelor acestuia, în condiții care nu aduc beneficii patrimoniale directe, de difuzare gratuită și fără inserturi publicitare, și în contexte în care autorul este menționat în mod clar.