„Cartea secretelor”, Eugen Ovidiu Chirovici

„Cartea secretelor”, Eugen Ovidiu Chirovici

Cartea secretelor este un thriller psihologic ingenios construit, cu o intrigă originală, ticsită de capcane și piste false care țin cititorul încordat și cu sufletul la gură de la prima pagină și până la ultima. Este de remarcat documentarea minuțioasă a autorului în legătură cu psihicul uman, un domeniu vast care nici pe jumătate nu este descoperit sau înțeles. Eugen Ovidiu Chircovice clădește o lume în jurul minții umane, a amintirilor și a capcanelor propriei memorii, invitând cititorul la reflecții profunde.

Primele pagini ne plasează în trecut, în anul 1976, în Paris. Un tânăr speriat și confuz așteaptă avionul spre Statele Unite, timp în care în mintea lui este prezentă imaginea cadavrului desfigurat al unei tinere. Acesta se afla într-un hotel împreună cu iubita sa, Simone. Ceea ce este cu adevărat înfricoșător este că tânărul nu își amintește nimic despre felul în care s-a petrecut odioasa crimă, toată viața acesta fiind nevoit să poarte pe umeri o cruce foarte grea. Acțiunea ne mută în prezent, la patruzeci de ani de la tragicul eveniment. Joshua Fleicher, ajuns la vârsta de 64 de ani și chinuit de o boală incurabilă, dorește să afle adevărul, să își amintească ce s-a întamplat în acea noapte, în Paris, trebuie să știe dacă el a comis sau nu crima. În puținele zile care i-au mai rămas din viață, Joshua apelează la hipnoză cu speranța că vălul de pe față va cădea și ochii lui vor putea să vadă adevărul.

James Cobb, un renumit medic psihiatru pentru prelegerile și temele în legătură cu memoria înșelătoare, este abordat de Joshua care în scurt timp îi devine pacient. Din păcate, ședințele de terapie nu sunt cu adevărat relevatoare, iar James este din ce în ce mai intrigat și prins în povestea pacientului, mai ales când află că în dimineața descoperirii cadavrului de Joshua, își face apariția, pe neașteptate Abraham Hale, un tânăr student care era indrăgostit nebunește de Simone. Cu cât înaintează în anchetă, cu atât informațiile sunt mai neclare, amintirile înșelătoare așezând la tot pasul capcane și piste false care nu fac decât să adâncească misterul. Scrisoarea primită de la Joshua și citirea jurnalului lui Abraham Hale, în paginile căruia găsim o altă versiune a acelei nopți îngrozitoare sunt doar căteva din elementele care clatină procesul învestigării. Totodată, adevărul din acea noapte nu îl va liniști doar pe Joshua, ci și pe James care va găsi niște răspunsuri la niște întrebări chinuitoare care l-au urmat toată viața. Personajele sunt complexe și foarte bine conturate. Fiecare personaj se luptă cu un trecut îngropat în mister, cu amintiri înșelătoare care conduc la obsesie. James Cobb are o obsesie avidă de a descoperi adevărul, atât din amintirile lui Joshua, cât și din propriul trecut. Joshua caută obsesiv bucata lipsă din memoria lui pentru a-ți găsi liniștea înainte să își dea ultima suflare. Iar Abraham Hall dezvoltă pe rând o dragoste obsesivă pentru iubitele lui Joshua.

Cartea secretelor este un construct ridicat pe stâlpii minții umane. Este o călătorie pe urmele amintirilor false, o expunere crudă a caracteristicilor psihicului uman și suma dintre analiza lucidă a realității și imaginea deformată de înțelesuri și emoții a unei realități bolnave.

Editura: RAO

An aparitie: 2018

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.