„Lasă-mă să mint”, Clare Mackintosh
Lasa-mă să mint este un thriller psihologic captivant, presărat cu multe răsturnări de situație și mister. Dincolo de tema minciunii, este abordată și tema familiei în care sunt atinse aspecte precum, sacrificiile în numele păstrării unei căsnicii care scârțâie, greșelile generate de minciuni și decizii pripite, bolile survenite în urma exceselui de alcool. Toate acestea creează haos în sufletele personajelor, haos care este exteriorizat în reacții și acțiuni de neînțeles. Nimic nu e ceea ce pare în romanul lui Mackintosh, universul romanului fiind un puzzel cu piese lipsă și unele lipite la întâmplare. Nicio bucată nu se potrivește în alipire, iar atunci când respiri ușurat că ai așezat piesele, brusc întreg scenariul se schimbă. Personajele prinse în joc au profiluri psihologice atent schițate, iar detalile oferite le fac să pară destul de reale. Fiecare se ascunde în spatele unor măști, iar descoperirea adevăratei fețe se lasă greu așteptată.
Anne Johnson este pionul central al romanului. Tânăra mamă a unei fetițe de un an este aparent o femeie fericită și implinită, deși a trecut prin multe situații dificile care i-au provocat răni deschise, greu vindecabile. Moartea părinților, Caroline și Tom Johnson, îi zdruncină viața, Anne acuzându-i de un gest extrem de egoist din partea lor de a se sinucide, mai ales că păreau fericiți. Tatăl s-a sinucis sărind de pe stânca de la Beachy Hand cu un rucksack plin de pietre în spate. La șase luni distanță, mama lui Anne recurge la același gest extrem de egoist: sinuciderea. De ce făcuse asta? De ce au ales amândoi să își curme zilele, lăsând în urmă o fiică neajutorată? Întrebări care o băntuie pe Anne și care nu o lasă să meargă mai departe. Devastată de pierderile suferite și confuză în legătură cu presupusa sinucidere, Anne merge la psiholog. Viața i-l scoate în cale pe Mark, psihoterapeutul său. Lucrurile se precipită între ei și ajung să petreacă o noapte împreună, din care rezultă un copil, Ella. Viața ei pare că își găsise drumul, avea o familie frumoasă, un soț grijuliu și responsabil și un copil frumos. Însă, echilibrul familiei se spulberă la un an de la moartea mamei, când primește o cartolină pe care scrie doar „Sinucidere? Mai gândeste-te.” Primirea mesajului declanșeză o furtună în sufletul ei și începe să răscolească trecutul, să analizeze moartea suspectă a părinților. Nimeni nu o crede, toți o acuză de nebunie și depresie. Găsirea unui iepure disecat pe scările casei sale, precum și cărămida cu mesaj de amenințare găsită în pătuțul copilului o fac să meargă într-un suflet la poliție. Un alt personaj întră în scenă, detectivul pensionar Murray Mackenzie care se oferă să o ajute pe femeie. La fel ca Anne, el are o poveste emoționantă de viață, soția sa fiind internată într-o clinică din cauza unei boli crunte: tulburare bipolară de tipe bordeline. Agil și profesionist, Mackenzie scoate la iveală detalii șocante, o listă de suspecți și motive care spulberă cu totul scenariul.
Lasă-mă să mint este un roman dinamic, cu multe fire narative încâlcite în jurul cărora se învârt personaje care toate par să aibă ceva de ascuns. Este un roman clădit pe dramele din spatele unei vieți de familie aparent împlinite și fericite, pe deciziile mai mult sau mai puțin inspirate care pot schimba schimba destine.
An aparitie: 2018
Editura: TREI