„Omul focului”, Joe Hill

„Omul focului”, Joe Hill

Omul focului este un roman complex, o distopie captivantă care te poartă într-un univers apocaliptic, în care lumea este mânată de lupta pentru putere, de frică, paranoia, dar și de speranța că totul se va sfârși și că lumea va intra pe un făgaș normal. Stilul autorului este destul de colorat și îndrăzneț, iar inserțiile de paragrafe care abundă în detalii, unele prezentate chiar sadic, dialogurile triviale, firele narative care alternează pe mai multe planuri coboară cititorul în mijlocul haosului și îl provoacă la reflecții profunde.

Un virus misterios și mortal apare în Rusia, împânzindu-se destul de repede în Alaska și SUA. Draco Incendia trychophyton sau, altfel spus, Solzu`Dragonului este o epideme care provoacă arderea tuturor ființelor vii pe care le infestează. Virusul se transmite prin contactul cu pielea sau chiar prin cenușă. Primele simptome apar în opt săptămâni ˗ niște pete galbene însoțite de temperatură, transformate apoi în mici vinișoare care într-un final explodează și cuprind în flăcări orice organism viu. Tot mai mulți oameni sunt infestați și izbucnesc în flăcări care cuprind totul în jurul lor. Nimeni nu știe cauza, iar șansele găsirii unui antidot sunt infime.

În focurile infernului, Harper Grayson, o soră medicală plină de bunătate, se oferă voluntar la spitalul local, unde are în grijă sute de infestați. Imediat după ce spitalul este mistuit de flăcări, femeia află că este însărcinată și că poartă virusul letal. Se pare că singura veste bună este că virusul nu poate trece prin placentă, iar copiii se pot naște doar prin cezariană. Soțul ei, Jacob, nu este deloc mișcat de faptul că va devenii tată, ba chiar îi încurcă planul: sinuciderea. Odată cu flăcările care mistuie lumea din temelii, vălul de pe fața lui Harper arde și descoperă că soțul ei nu este așa cum pretindea a fi. Devenise un om rău, cu gânduri criminale care pornise într-o cursă obsesivă pe viață și pe moarte, fapt ce o determină pe femeie să fugă din calea lui. Harper se află în curând într-o tabără de infestați, un spațiu în care s-au adăpostit cei care au scăpat cu viață din calea Comandourilor de Incinerare. Apariția unui pompier, în tabără, este pentru Harper și pentru copilul pe care îl poartă în pântece unica cale de salvare. Deși este și el purtătorul sporului, acesta luptă eroic pentru apărarea celor vulnerabili, fără să îi mai pese de propria viață, mai ales că focurile interioare care îi mistuie sufletul sunt mult mai periculoase decât cele provocate de virus. Personajele construite de Joe Hill sunt atent creionate pe măsură ce înaintăm în poveste. Unele devin eroi, în ciuda virusului purtător, iar altele, neatinse de Solzu` Dragonului, se dovedesc a fi niște monștrii.

Omul focului, dincolo de tema apocaliptică, pune accent pe relațiile interumane, pe lupta pentru supraviețuire, pe solidaritate și speranță. Este pusă în lumină capacitatea oamenilor de a rămâne buni și de a face bine în situații extreme, chiar dacă asta implică pierderea propriei vieți.

Editura Herg Benet

Anul apariției: 2018

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.