„Omul de cretă”, C.J.Tudor

„Omul de cretă”, C.J.Tudor

Omul de cretă este un thriller pshihologic construit pe două planuri alternative ˗ prezent şi trecut ˗ petrecute îm anii 1986 şi 2016, reprezentând două etape distincte ale vieţii ˗ copilăria şi viaţa adultă ˗ care curg una în completarea celeilalte. C. J. Tudor crează un univers misterios cu o intrigă ţesută în jurul mai multor crime în mijlocul căreia sunt prinse aceleaşi personaje, la o distanţa de zeci de ani. Romanul se deschide cu anul 2016, şi tot acum facem cunoştinţă cu Eddie, un tânăr inteligent şi serios de 42 de ani, care este profesor la o şcoală din orăşelul în care toată lumea cunoaşte pe toată lumea, Anderbury. Liniştea şi monotonia vieţii lui sunt spulberate de un eveniment major care i-a marcat copilăria, petrecut în anul 1986 şi care este dezgropat în prezent de un prieten din copălărie.

Totul începe în anul 1989, la bâlci, cand un accident nefericit curmă viaţa unei copile de şaptesprezece ani. Eddie este martor la scena îngrozitoare, şi tot el este cel care îi oferă primul ajutor fetei, rugat de profesorul Halloran. De aici nenorocirile se ţin lanţ: evenimentele misterioase, crime, acuzaţii, accidente şi morţi suspecte terorizează întregul oraş. Eddide şi cei patru prieteni Gav Grasu, Mickey Metal, Hoppo și Nicky aveau o copilărie obişnuită, se plimbau cu bicicletele, se întâlneau prin parc, prin pădure, aveau temeri, vise, mici conflicte cu ceilalţi copii mai mari. Eddie, inspirat de profesorul Halloran propune un joc, un cod pentru gaşca lui de prieteni: nişte desene în cretă colorată, nişte omuleţi, fiecare având o culoare diferită şi un mesaj codificat. Însă jocul lor este spulberat, şi omuleţii de cretă, de culoare albă, îi conduc spre descoperirea unui cadravu dezmembrat. Omuleţii de cretă albă de pe trotuar, clădiri şi copaci erau un semn al răului. În 2016 omuleţii de cretă revin să terorizeze oraşul. Eddie şi ceillaţi prieteni din copilărie au primit fiecare câte o scrisoare maronie pe care era desenat un om de cretă. Cine a trimis scrisorile? Destinatarul cunoaşte mult mai multe lucruri din trecutul îngrozitoarelor evenimente.

Personajele sunt bine conturate. Autoarea ne schiţează căte puţin din drama celor cinci, însă accentul cade cel mai mult pe Eddie care surprinde până la ultima filă a romanului. În scenele acţiunii este surprinsă atât latura vulnerabilă, cât şi cea dură, făcând cititorul să-l urască şi să-l simpatizeze în acelaşi timp. Prins într-un trecut care îl bântuie, în sufletul lui Eddie e un război ce naşte teamă şi care îl determină pe acesta să facă lucruri neaşteptate.

Omul de cretă este un roman care impresionează prin intriga misterioasă, saltul de la trecut la prezent, răsturnările de situaţie care şochează, elementele care duc spre piste greşite, prin secrete, ură şi personaje care rând pe rând se fac vinovate.

Editura Nemira

Anul aparitiei 2018

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.