„Obiecte preţioase”, Kathleen Tessaro

„Obiecte preţioase”, Kathleen Tessaro

Obiecte preţioase este un roman al cunoaşterii, al reinventării şi regăsirii sinelui într-o societate în care se pune preţ pe aparenţe. Autoarea îmbină mai multe poveşti de viaţă, de toate felurile, cu personaje atipice cu care jonglează pe tot parcursul romanului.

Într-un oraş în care este tot mai mare discrepanţa dintre săraci şi bogaţi, Maeve Fanning încearcă să îşi facă o viaţă mai bună, angajându-se într-un luxox magazin de antichităţi, din Bostonul anilor ’30. De remarcat este atenţia pentru detalii a autoarei, bunul gust şi istoria se împletesc în cadre idilice şi tentante. Strălucirea şi luxul magazinului de antichităţi o ambiţionează pe Maeve să îşi dorească mai mult de la viaţă: ocuparea unui loc de frunte în societate, perindarea prin cercuri restrânse şi luxoase. Cu alte cuvine, Maeva tânjeşte şi luptă cu orice mijloace pentru eticheta socială.

La magazin o întâlneşte pe Diana Van der Laar, o femeie elegantă şi foarte bogată, de care Maeva este foarte fascinată. În snobismul nemărginit, ea crede ca avuţia şi luxul îi poate aduce titlul şi, de aceea face tot posibilul ca să îl obţină. Însă, pentru acest titlu trebuie să rămâi fidel principiilor dobândite şi să duci o viaţă exemplară, indiferent de circumstanţe. În primul rând tu trebuie să rămâi fidel persoanei care te-a educat în acest sens. Maeve, ambiţioasă până în pânzele albe, pleacă la New York ca să îşi schimbe soarta, însă, odată ajunsă acolo se loveşte de o lume promiscuă şi în declin. Eşecul şi greşelile o fac să se ruşineze, să nu accepte că toata viaţa o sa facă parte din lumea săracilor din cartierul North End. Îi ascunde mamei sale multe lucruri şi zi de zi pune câte o cărămidă pe fundaţia minciunii.

Maeva Fanning este un personaj care cu greu poate fi citit. În sufletul ei creşte sămânţa îndoielii care o face să cadă din păcat în păcat. Inteligenţa şi frumuseţea o fac să fie remarcată peste tot, însă nu întotdeauna în anturajul potrivit. A intra în cercul bogătaşilor Van der Laar nu înseamnă numai baluri, festinuri şi bijuterii. Orbită de o strălucire aparentă, tânărea cunoaşte şi cealaltă faţă a bogăţiei: alcool, petreceri şi dezmăţ. Ereditatea poate dărui statut, titlu şi avuţie, dar niciodată un caracter. Este capabilă să iasă din acest cerc al greşelilor? Veţi afla doar citind romanul.

Obiecte preţioase este un roman captivant până la ultima filă care surprinde prin bogăţia de detalii din istoria muzicii, culturii şi a modei, prin evoluţia personajelor şi firele narative. Aspiraţii, etichete sociale, aşteptări, dezamăgiri, înfrângeri, fragilitate, frică, personalitate puternică, toate fac parte din ingredientele romanului.

Editura Nemira

An aparitie: 2019

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.