„O listă semnificativă a celor mai îngrozitoare coşmaruri”, Krystal Sutherland

„O listă semnificativă a celor mai îngrozitoare coşmaruri”, Krystal Sutherland

O listă semnificativă a celor mai îngrozitoare coşmaruri este un roman complex în care povestea de dragoste, umorul fin şi supranaturalul deschid uşa spre un drum al reflecţiei profunde. Krystal Sutherland inserează în paginile romanului mai multe mesaje profunde într-un stil de scriere rafinat şi jucăuş. Acţiunea este bine structurată, în patruzeci de capitole denumite sugestiv, acoperind o perioadă de 50 de săptămâni şi tot atâtea temeri. Este o carte despre familie, dragoste, prietenie şi devotament, despre frică, superstiţii, blesteme şi boală. Toate ţesute pe un fir narativ care curge lin în scene care sensibilizează în diversitatea lor ˗ unele amuzante, înduioşătoare şi romantice, altele zbuciumate, conflictuale şi îngrozitoare ˗ cititorul.

Povestea are în centru familia Solar, formată din Esther Solar, fratele geamăn, Eugene, mama Rosemary şi tatăl Peter, alături de Jonah Smallwood, prietenul eroinei noastre Esther. Întreaga lor existenţă este guvernată de tot felul de frici puse pe seama unui blestem din cauza căruia le este scris să moară. Fiecare membru al familiei se luptă cu propria minte, ei nu mai trăiesc o viaţă, ci o existenţă chinuită în care principalul scop era fuga de toate lucrurile considerate mortale şi căutarea permanentă a unor mijloace de rupere a blestemului. Casa este împănzită de tot felul de amulete care alungă ghinionul, animale considerate protectoare, de mobilă veche care blochează accesul spre diferite locuri din casă considerate bântuite. De unde această frică? Care este cauza declanşării lor?

Trăind într-o familie în care mama era obsedată de ghinion, fratele geamăn se temea de întuneric, tatăl suferea de agorafobie şi era prizonierul pivniţei de şase ani de zile, tânăra Esther dezvoltă şi ea tot felul de frici pe care le notează într-o listă semnificativă a celor mai îngrozitoare coşmaruri. Nu ştie care este frica ei cea mai mare şi întreagă ei existenţă este o permanentă investigare. Viaţa lui Esther se schimbă din momentul în care este jefuită de un fost coleg de liceu, Jonah Smallwood. Dar să nu îl supunem unei judecăţi aspre. Furtul telefonului, banilor, pungii de jeleuri colorate şi al îngrozitoarei liste îi apropie tot mai mult pe cei doi. Jonah încearcă să o ajute pe Esther şi o încurajează să înfrunte rând pe rând fiecare frică notată în listă, creând adevărate scenarii, unele chiar amuzante. Va reuşi Esther să îşi înfrângă odioasele frici din listă? Iubirea este una din temerile ei? Care este ingredientul principal în drumul spre vindecare?

Pe măsură ce înaintăm în poveste, se ţese în mintea noastră o lungă pânză de întrebări, ale căror răspunsuri se lasă aşteptate. Ceea ce este interesant este că aceste răspunsuri sunt nişte mesaje profunde, nişte lecţii de viaţă. Povestea cărţii este înduioşătoare prin melanjul de situaţii şi stări sufleteşti, prin lupta crâncenă cu propria minte, prin războiul permanent cu un inamic de temut: blesteme, boli, frici, superstiţii şi coşmaruri.

Editura Storia Books

Anul apariţiei: 2019

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.