„Madame Picasso”, Anne Girard

„Madame Picasso”, Anne Girard

Madame Picasso de Anne Girard este o călătorie în secolul XX, pe străzile şi localurile parisiene frecventate de artişti, dar şi o călătorie în viaţa şi sufletul pictorului Pablo Picasso.

Romanul se deschide cu imaginea Parisului de la 1900, un loc feeric în care burghezia, stilul de viaţă şi evenimentele sunt descrise minuţios, drept dovadă că autoarea a cercetat în detaliu epoca. Madame Picasso are în centru povestea de dragoste dintre Eva Gouel şi tânărul artist Pablo Picasso, poveste ţesută prin sacrificii, umilinţe, compromisuri, nesiguranţă, frică şi iubire. Eva Gouel este o tânără visătoare şi sensibilă care a copilărit în suburbiile din Paris şi care, pentru a-şi îndeplini visul de a deveni o faimoasă costumieră, fuge de conservatorsimul părinţilor şi se angajează la Moulin Rouge. Acum viaţa ei ia o întorsătură neaşteptată, întreaga fiinţă îi este zdruncinată de întâlnirea cu Pablo Picasso, un artist in ascensiune. La început, Eva îşi neagă sentimentele pe care le nutrea pentru bărbatul misterios şi dur, mai ales că el avea o relaţie de nouă ani cu o femeie măritată. În sufletul eroinei se dă o luptă continuă dintre dorinţa de a fi iubită de misteriosul şi neînţelesul artist şi teama de a nu fi doar una din multele iubite ale acestuia. În cele din urmă sufletul ei cedează şi se lasă pradă sentimentelor puternice de iubire, cade în braţele lui Picasso şi trăieşte din plin clipa.

 Între cei doi se înfiripă o idilă construită pe fondul pasiunii pentru frumos şi artă. Întregul roman urmăreşte parcursul iubirii pasionale dintre cei doi îndrăgostiţi, o iubire cu suişuri şi coborâşuri într-un Paris în plin război, cu multe pierderi, multe lacrimi şi suferinţe. Armonia celor doi îndrăgostiţi, cu temperamente şi viziuni de viaţă diferite, este zdruncinată de intrigile ţesute din belşug de prietenii lui Picasso, dar şi de ambiţioasa şi capricioasa Fernande. Dar nimic nu îî dărâmă, nici războiul, nici mizeria şi nici sărăcia, iubirea lor învinge orice obstacol.

Madame Picasso este o carte fascinantă care ne surprinde nu doar prin realitatea istorică din acea epocă sau prin povestea de dragoste dintre Eva şi Picasso, mai ales că extravagantul artist era un mare cuceritor la acea vreme, ci şi prin modul în care este conturată evoluţia personajelor. Prin iubire, rolurile se inversează, „ea“ devine „el“ şi „el“ devine „ea“. Dacă la începutul romanului întâlnim o Eva naivă, temătoare şi visătoare, pe parcursul cărţii descoperim o altă persoană: o femeie puternică, curajoasă şi ambiţioasă care a evoluat spiritual şi intelectual de dragul lui Picasso. Iubirea îl schimbă şi pe misteriosul şi extravagantul artist. Acum, cunoaştem latura sensibilă şi luminoasă a pictorului. Eva a fost pentru el un medicament, o rază de lumină care i-a redat speranţa, o muză pentru lucrările sale şi o femeie care l-a învăţat ce este iubirea.

Editura Nemira

An apariţie 2019

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.