„Interior zeo” de Lavinia Braniște

„Interior zeo” de Lavinia Braniște

Interior zero este un roman complex care are în centru un cotidian mizer, o societate în care domină spiritul de turmă, în care prejudecățile primează asupra rațiunii și dau naștere injustiției, urei, minciunilor și intoleranței. Lavinia Broniște surprinde printr-un ochi critic instabilitatea și fragilitatea structurilor societății, precum și a relațiilor dintre oameni, dragostea în felurite chipuri, neajunsurile vieții și sacrificile în numele unui trai decent.

Personajul principal este Cristina, o tânără care încearcă să își construiască o carieră în București, lăsând în urmă provincia. Lucrează într-o mică firmă de construcții din capitală, unde este în același timp secretară, contabilă și traducătoare, pe un salariu mizer care abia îi ajunge să plătească chiria și cele necesare supraviețuirii cotidiene. Nimic extraordinar nu se întâmplă nici în viața privată, totul este la fel de monoton ca în cariera profesională. Cristina e o fată inteligentă, timidă, cu mult bun simț, cu un puternic simț al datoriei, dar care știe să reacționeze atunci când este luată peste picior de șefa tirană și de proprietarul apartamentului închiriat. Lucrând într-un mediu pe care îl detestă, cu colegi insuportabili și descurcăreți în a face bani din orice, cu care, din această cauză, se află într-o poziție de inferioritate, și cu o șefă abuzivă, singura alinare este visul că poate, într-o zi își va putea face credit pentru un apartament. Haosul Bucureștiului, problemele de la serviciu, relațiile eșuate o trimit cu gândul la mama care o ajută financiar, aceasta fiind plecată de foarte multă vreme în Spania, la muncă.

Lavinia Braniște creează un personaj complex, foarte bine schițat, care se lasă descoperit atât cât trebuie. Deși întreaga existență a Cristinei este monotonă și mică, este suficientă să facă loc relației cu Mihai, relației cu mama, trădărilor, minciunilor, despărțirilor, fricii, problemelor de sănătate, sarcinii și altor solicitări banale ce apasă asupra unui om care se chinuie să supraviețuiască într-un mediu ostil.

Este de admirat stilul direct și ironic al autoarei de a prezenta situațiile, peste care este așezată o puternică dramă înterioară, într-o realitate în care mediocritatea și absența unui scop sau sens sunt lucruri normale.

Interior zero este, înainte de toate, un roman al inadaptării, al luptei pentru supraviețuire care presupune sacrificii și compromisuri, al căutării identității, al sensului vieții într-o lume a neajunsurilor și a absenței persoanelor dragi. Cu alte cuvinte, este un roman al meu, al tău, al ei și al tuturor.

Editura Polirom

Anul apariției: 2016

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.