„Trimisul special”, George Arion

„Trimisul special”, George Arion

Trimisul special este un roman poliţist plin de suspans, cu multe răsturnări de situaţie care trezesc interesul cititorului şi pe care îl introduce în procesul de investigare a fiecărei crime. George Arion face o călătorie în timp, în Iaşul anului 1887 terorizat de odioasele crime ale unui misterios ucigaş în serie. Criminalul are preferinţe numai pentru prostituate, pe care le sugrumă şi apoi le prelevează organe cu dexteritatea unui adevărat chirurg. Fiecare crimă este semnată de ucigaş de prelevarea unui organ, de fiecare dată diferit: splină, pancreas, rinichi, ficat etc. Profilul ucigaşului ne trimite cu gândul la faimosul ucigaş în serie Jack Spintecătorul, despre care nu se ştia nimic, niciodată nu a fost prins. Crimele lui au scris istorie şi au fost o sursă de inspiraţie pentru multe din romanele poliţiste.

George Arion descrie cu minuozitate atmosfera din Iaşii anului 1887, cu străzile întortocheate fără nume şi numere, tabieturile şi moravurile oamenilor locului, a prefecţiilor de poliţie care muşlamalizau fapte odioase, un loc în care colchăie minciuna, corupţia şi trădarea. Romanul este o îmbinare a două planuri care se suprapun, pe de o parte avem imaginea criminalului în serie, Paul Morrison, şi imaginea anchetatorului Sebastian Dron.

Personajul principal, Sebastian Dron, este un tânăr şcolit la Saint-Cyr, care este trimis de la Bucureşti la Iaşi să dezvăluie misterul. Este un om căruia nu îi lipseşte nimic: nici inteligenţa, nici tenacitatea, nici abilitatea de a descoperi detalii care „scăpaseră“ autorităţilor. Deşi era un profesionst veritabil şi tenace, investigarea crimei îî pune beţe în roate, întâmpină mai multe obstacole, unele înfăptuite chiar de oamenii legii. Destinul lui Paul Morrison este unul tragic, a avut o copilărie grea, marcată de uciderea tatălui său chiar de propria mamă, o prostituată. Imaginea grotească a uciderii tatălui cu 19 lovituri de cuţit rămâne adânc înrădăcinată în mintea lui, iar asasinarea prostituatelor este pentru el o pedeapsă divină pe care o aplică indirect propriei mame. La fel ca ucigaşul care a băgat spaima în rândul localnicilor ieşeni, tânărul investigator Dron a avut o copilărie grea, ambii părinţi au fost asasinaţi. Este foarte interesantă construirea şi suprapunerea celor două personaje, amandoi au fost marcaţi de o crimă pe care încearcă să o răzbune necontenit. Sebastian Dron vede în fiecare ucigaş, criminalii părinţilor, iar Paul Morrison vede în fiecare prostituată ucisă imaginea mamei.

Este Sebastian Dron un colac de salvare pentru locuitorii oraşului? Cine este cu adevărat ucigaşul? Cum reuşeşte de fiecare dată să scape? Acţionează singur sau are mai mulţi complici? Este prins într-un final criminalul sau rămâne în umbră şi scrie istorie? Fiecare pagină trezeşte în mintea cititorului o serie de întrebări, al căror răspunsuri vor fi clare prin lectura romanului.

Editura Crime Scene Press

An apariţie: 2018

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.