„Timpuri glaciale”, Fred Vargas

„Timpuri glaciale”, Fred Vargas

Timpuri glaciale este un roman poliţist complex, plin de intrigi şi răsturnări de situaţie care plasează cititorul doar în rolul de observator, întrucât, oricât s-ar strădui să participe la investigare se afundă într-un val de informaţii care conduc spre nicăieri. Autoarea ˗ Fred Vargas fiind doar un pseudonim ˗ ţese o poveste în jurul unor crime misterioase care dau bătăi de cap anchetatorilor. Acţiunea este construită pe mai multe planuri care ne plimbă din trecut în prezent şi invers: majoritatea scenelor se petrec în Franţa, însă sunt scoase la iveală şi alte crime din trecut, petrecute în Islanda, crime care se intersectează într-un punct comun.

Comisarul Adamsberg este intrigat de o presupusă sinucidere a unei femei pe nume Alice Gauthier. Victima a fost găsită în cadă, însă, faptul că femeia era îmbrăcată şi parfumată, precum şi descoperirea unui semn ciudat lăsat lângă corpul neînsufleţit sunt indicii clare ale une crime. Ajutat de comisarul Bourlin şi de comandantul Danglard, Adamsberg găseşte anumite piste care conduc la existenţa unei scrisori pe care femeia intenţiona să o trimită, iar destinatarul murise în condiţii la fel de suspecte. De aici acţiunea se complică, întreaga investigare se extinde în mai multe fire, scoţând la iveală mai multe crime ale căror victime se pare ca au legătură între ele. Acum, Fred Vargas ne plasează în trecut, în urmă cu zece ani, în Islanda unde doi oameni au murit într-un accident destul de suspect, iar cei care îi insoţeau ˗ supravieţuitorii ˗ refuză să dezvăluie informaţii importante anchetatorilor. Singurii care puteau elucida misterul par să fi fost Alice Gauthier şi Victor Masfaurè, iar scrisoarea pe care intenţiona să o trimită femeia scoate la iveală informaţii importante.

Când o treia victimă este descoperită, lucrurile se complică, iar comisarul Adamsberg cercetează obsesiv şi in detaliu accidentul din Islanda. Iscusinţa şi inteligenţa lui îl conduc spre un numitor comun, iar descoperirea macabră îl şochează. Personajele sunt schiţate atent, fiecare având un rol bine definit în roman, iar evoluţia lor te fascinează pe măsură ce parcurgi paginile.

Întregul roman este un labirint în care te pierzi, iar informaţiile care ies la iveală afundă şi mai mult crimele în mister. Spre finalul romanului, Fred Vargas ne plasează în sfera supranaturalului, lucru care complică într-un al mod schema crimelor. Timpuri glaciale este un roman captivant care aduce în atenţia cititorului mai multe cadre, unele întortocheate şi altele aparent descifrabile, precum şi personaje interesante care te conving să porneşti în aventura învăluită de apele tulburi ale anchetelor.

Editura: Crime Scene Press

Anul apariţiei: 2018

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.