„Copilul E”, Steven Tasane
Copilul E este povestea unor destine pline de suferinţă într-o realitate contemporană pe care o trăiesc mulţi copii din toate colţurile lumii. Nu este o carte de ficţiune, ci un adevărat document în care stau mărturie poveştile de supravieţuire ale unor copii încercaţi de viaţă, într-o lume a războiului, a violenţei, a foametei şi a fricii. Autorul zugrăveşte un cadru care impresionează şi sensibilizează cititorul până la lacrimi. Interesant este modul în care conturează personajele. Copiii, în ciuda foametei, violenţei şi condiţiilor mizere rămân nişte sufltete curate, puternice, isteţe şi pline de energie, nicio secundă nu pozează în postura de victime.
Cartea este confesiunea unui copil de 10 ani, Copilul E, care, rămas orfan de părinţi,în urma războiului ajunge într-o tabără de refugiaţi. Niciun copil din tabără nu îşi serbează ziua de naştere, niciunul nu are carte de identitate şi nu pot dovedi cine sunt. Aşa că toţi au primit în loc de nume nişte iniţiale: copilul I, copilul U, copilul R, copilul B. Ei nu mai au nimic, nu au casă, nu au familie, nu au ţară şi nici măcar un nume. Parcurcând paginile, ne lovim de realitatea cruntă a taberelor de refugiaţi, adevărate lagăre din care, spun ei, eşti liber să pleci oricând, nimeni nu te împiedică, însă pentru a pleca trebuie să ai la ce să te întorci.
Imaginea copiilor fără încălţîri care caută firimituri de pâine în noroi, mâncatul cotoarelor de mere aruncate de Paznici la tomberon, distrugerea de către buldozere a cea ce ei numeau „casă“, brutalitatea celor care îi supravegheau, precum şi alte fapte odioase cauzate de un război care pare că nu se mai termină sunt fapte care invită la o reflecţie profundă şi ne învaţă o lecţie importantă care nu trebuie neglijată şi uitată.
Accentul nu cade pe imaginea grotescă a realiăţii locului, ci pe gesturile, comportamentul şi stările interioare ale copiilor, care reuşesc, prin inocenţa sufletească să picteze în culori ceea ce ei numesc acum „casă“ : o baracă veche din lemn, fără apă, lumină şi încălzire care are o măsuţă improvizată dintr-o ladă pe care se află o lumânare şi un covor roşu găsit în şanţ.
Copilul E este, în ciuda evenimentelor descrise, o carte construită în jurul optimismului şi speranţei a unor copii orfani care pot fi uşor manevrabili şi răniţi, dar care niciodată nu îşi vor pierde inocenţa sufletului.
Editura Epică
An apariţie: 2019