„Fiica ceasornicarului”, Kate Morton

„Fiica ceasornicarului”, Kate Morton

Fiica ceasornicarului este un roman dramatic, în care teme precum iubirea, pierderea, trădarea şi durerea se împletesc pe mai multe planuri temporale care se întrepătrund prin fineţea detaliului şi istoria personajelor. Kate Morton ţese o intrigă complexă şi plină de mister, amplificat prin aglomeraţia de detalii şi mărturiile „tăcute“ ale mai multor generaţii care trec pragul unei case străvechi încărcată de amintiri. În lectura romanului ne pierdem într-un labirint întortocheat din care cu greu poţi ieşi. Tocmai atunci când crezi că ai găsit ieşirea, că ai elucidat misterul, planurile îţi sunt date peste cap de amănunte care te afundă tot mai mult în tainele întreţăsute ale pereţilor conacului.

Birchwood Manor este situată în peisajul idilic de la ţară, la cota râului Tamisa. Este un loc încărcat de poveşti care aparţin trecutului, dar şi prezentului. Edward Raddclife, un pictor în ascensiune, cumpără casa în anul 1862 şi îşi invită prietenii o lună la ţară pentru a crea. Tânărul este însoţit de logodnica sa Fanny, sora lui, Lucy, şi muza Lily. În timpul şederii, Edward se simte tot mai atras de Lily, cei doi se îndrăgostesc şi plănuiesc împreună un viitor comun. Dar atmosfera idilică este spulberată din noaptea în care Fanny este ucisă, muza lui dispare şi o bijuterie nepreţuită este furată.

Misterul trebuie elucidat, si 150 de ani mai târziu, în 2017, Elodie Winslow, o tânără arhivistă, descoperă o geantă din piele din epoca victoriană care conţinea: caietul de schiţe în creion al unui pictor, portretul unei femei foarte frumoase şi un desen al casei Birchwood Manor. De acum viaţa ei se complică. Descoperirea o atrage inexplicabil, toate aceste imagini i se par familiare şi porneşte obsesiv în căutarea adevărului, traversând un labirint întortocheat al trecutului şi prezentului. Aflăm că după moartea lui Edward, casa devine o şcoală de fete, iar în 1940 este închiriată de o mamă cu trei copii. Care este legătura dintre aceste generaţii? De ce este Elodie obsedată de identitatea tinerei din fotografie? Care e legătura ei cu casa Birchwood Manor? Pentru a merge pe o pistă sigură, tânăra va trebui să asculte mărturia fetei ceasornicarului. Personajele sunt foarte bine construite, şi chiar dacă sunt multe şi aparent fără nicio legătură între ele, autoarea are grijă să dezvăluie povestea lor într-un mod destul de fin şi lent, punând capcane la tot pasul.

Fiica ceasornicarului este povestea istoriei nespuse a unui loc, a unor oameni, care cu timpul devine mai valoroasă, căpătând statutul de legendă. Este o lecţie importantă de viaţă care te îndeamnă la o reflecţie profundă asupra vieţii cu bucuriile şi dezamăgirile ei, asupra timpului, locului, iubirii, adevărului, trădării şi pierderii unei fiinţe dragi.

Editura Humanitas

Anul apariţiei: 2019

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.